Jak postępować z odpadami tłuszczowymi?

Najczęstszym powodem zapchania się kanalizacji, oprócz czynników mechanicznych, są substancje tłuste lub ropopochodne. Najczęściej tego typu odpady są wytwarzane przez lokale gastronomiczne czy też stacje benzynowe i z tego względu tego typu obiekty musza odpowiednio zabezpieczyć odpływy sanitarne.

Jaka jest rola separatorów?

czyszczenie separatorów - wrocławSeparatory to niewielkich rozmiarów urządzenia wyposażone w specjalny filtr, których głównym zadaniem jest odfiltrowywanie odpadów zawierających tłuszcz czy ropę. Montuje się je zazwyczaj przy ujściach sanitarnych w lokalach gastronomicznych i stacjach benzynowych a ich posiadanie przez tego typu obiekty jest  wymagane prawem. Działanie separatorów jest bardzo proste – zatrzymuje on wszelkie tłuste substancje dzięki filtrom, przez co nie przedostają się one do kanalizacji. Tłuszcz w rurach ma tendencję do gromadzenia się wśród jej wewnętrznych ścianek, prowadząc do stopniowego zwężenia światła rur. Może to być bardzo niebezpieczne dla drożności instalacji kanalizacyjnej, a dodatkowo bardzo trudno oczyścić taką instalacje – jest to praktycznie niemożliwe bez użycia specjalistycznego sprzętu. Oczywiście należy pamiętać, że same separatory również wymagają regularnego czyszczenia i wymiany znajdujących się w nich filtrów, aby mogły prawidłowo spełniać swoje zadanie. Jeżeli chodzi o czyszczenie separatorów – wrocław jest tym miastem, gdzie najłatwiej znajdziemy wykonujące je firmy. Należy bowiem pamiętać, że czyszczenia separatorów, ze względu na ich skomplikowaną konstrukcję, nie należy wykonywać samodzielnie, a lepiej zlecić to zadanie fachowcom, wyposażonym w odpowiedni sprzęt. W innym przypadku możemy narazić separatory na uszkodzenia. Aby właściwie oczyścić separator, należy w pierwszej kolejności dokonać wymiany znajdującego się w nim filtra na nowy, a następnie usunąć wszystkie pozostałości po odpadach tłuszczowych w separatorze. Wykonuje się to przy pomocy specjalistycznych, ssących pomp pod dużym ciśnieniem. Czynność powtarza się co najmniej dwa razy do roku, a przedsiębiorca, który nie wypełni tego obowiązku, naraża się na zapłatę kary finansowej. To jak często będziemy musieli zlecać czyszczenie separatorów będzie zależało głównie od tego, jak dużo odpadów tłuszczowych wytwarzamy, oraz ilości klientów odwiedzających lokal.

Prowadzenie restauracji czy stacji benzynowej wiąże się z wytwarzaniem dużej ilości odpadów tłuszczowych, które nie mogą być utylizowane w taki sam sposób, jak odpady mieszane, papier czy szkło. Dlatego tez właściciele lokali gastronomicznych lub stacji benzynowych są zobowiązani do stosowania dodatkowej ochrony urządzeń sanitarnych.

Jak postępować z odpadami tłuszczowymi?
Przewiń do góry